De ce stingem Duhul?

De ce nu lăsăm Duhul Domnului să lucreze în biserică? Oare la asta ne-a chemat Dumnezeu? Să împiedicăm lucrarea Lui?

Au ajuns programele noastre ceva tipic, un fel de tradiție, o tradiție a noastră, a evanghelicilor, avem “icoanele” noastre de care ne legăm cu toată convingerea, avem ritualuri de care ținem cu dinții. Tot ce e nou sau diferit ni se pare erezie, suntem foarte religioși, mergem în fiecare duminică la biserică dar nu vedem și nu vrem nici o schimbare. Dacă spunem de pe buze că vrem schimbare, am vrea să se schimbe celălalt, poate fratele acela care se ocupă cu lucruri dubioase, poate tinerii că ei sunt mai lumești, în nici un caz nu vedem schimbarea ca una personală și mai apoi generală. Ne-am baricadat între pereții de beton ai unei clădiri pe care o numim Casa lui Dumnezeu dar nu prea ne mai interesează care e voia lui Dumnezeu, dacă Lui îi place ce facem acolo, dacă El se mai regăsește în lauda și închinarea noastră, dacă ne mai onorează cu prezența. Deja știm ce urmează, rugăciune, cântare, studiu, cor, fanfară, cântare, colectă, predică și pe urmă cu pacea Domnului biserica este liberă. La studiu bibic, cum știm deja, învățătura nu este pentru cei care vorbesc ci pentru cei care ascultă, predicăm una și facem alta. Cântările sunt aceleași, monotone, parcă în fiecare duminică înmormântăm pe cineva , închinarea o facem fără inimă, doar pentru că trebuie.

El ne cheamă să venim cu bucurie în fața Lui, nu posomorâți și extrem de serioși, ascunzând în spatele măștilor  fățărnicie, vorbire de rău, neiertare, invidie.“Fraților, nu vă vorbiți de rău” spune Scriptura, sau vorbirea de rău și defăimarea unui frate sau a unui slujitor fără să fie de față, să se apere, nu e tot păcat? Suntem oameni și greșim, nu? Când Dumnezeu vrea să lucreze printr-un om, ii retezăm elanul și spunem că nu e călăuzit de Duhul Domnului, dacă nu vorbește pe placul nostru. Dar cei ce fac dezbinare și rup unitatea între frați, tineri și bătrâni, de care duh sunt călăuziți? E foarte ușor să dărâmăm într-o singură zi, ce alții au clădit în multe luni, în multe ore de pregătire și de stat înaintea Domnului și ne spălăm pe mâini ca și Pilat, spunând că nu avem nici o vină. pompierDurează ani întregi pentru un lider să se formeze și îl putem distruge cu un singur telefon, cu bârfe de genul: ”nu ai auzit?”, ”nu ți s-a părut că?”, cu  presupuneri, calomnii. Avem  exact conducătorii, păstorii, liderii pe care ii merităm, liderii pentru care ne-am rugat, pe care i-am sprijinit, războiul nu e numai al liderilor, e al nostru, al tuturor. Nu ne dăm seama că toate se întorc împotriva noastră? “Cine defăimează pe un om de treabă acela se pătează singur; cine aruncă cenuşă în aer, aceluia îi cade pe cap”. Avem pompieri de serviciu, care sunt 24 din 24 pregătiți să stingă Duhul Domnului ori de câte ori lucrează prea cu putere.

Dacă tinerii se roagă prea cu foc, sau laudă pe Domnul din toată inima dăm rapid cu apă pe ei să se trezească la realitate, poate sunt cumva manipulați. Le tăiem repede aripile,cum să schimbe tinerii închinarea și programul? Nu cumva să ajungă mai aproape de cer decât noi. Dacă sunt prea multe cântări de laudă și închinare, e problemă că nu a avut nu știu ce frate loc cu poezie și cuvânt. Tinerii contează doar la adunările generale, pentru un vot în plus, în rest ce știu ei? Sunt prea tineri. Dacă un alt slujitor se roagă mai cu foc, cântă din toată inima și predică cu har este privit ca un potențial dușman. Avem mediocri, care sunt în stare să dea de la ei pentru a ajunge unde doresc. Sunt oameni de bine oameni de treabă și de obicei stau în față, acolo unde  cei “înțelepți” nu vor să stea și cei mai slabi nu pot ajunge. Sub conducerea lor biserica nici nu descrește nici nu crește. ”Mergem înainte”, cum zic unii.

E prima duminică din lună și trebuie să împărțim cina, “Și ce? Dacă trebuie, trebuie”. Nu contează că între noi relațiile sunt cum sunt, o să ne cerem iertare peste două luni sau niciodată, Domnul așa ne învață? Facem evanghelizări și așteptăm să vină lumea, dar noi unde suntem? Cu relațiile dintre frați rupte ne mai putem aștepta ca Dumnezeu să lucreze? Așteptăm binecuvântare și prosperitate? Fără unitate nu se poate.

“Nu vă înșelați, Dumnezeu nu se lasă batjocorit. Ce seamănă omul aceea va și secera. Cine seamănă în firea lui pământească va secera din firea pământească putrezirea; dar cine seamănă în Duhul va secera din Duhul viaţa veşnică.

Galateni 6:7-8

5 responses to “De ce stingem Duhul?

 1. Din nefericire astia suntem si nu vrem sa iesim din tipare din “OBICEIURILE SFINTE ” .DOMNUL SA NE IERTE si sa ne daruiasca intelepciunea Lui.

 2. problema e ca pastorii nu mai suporta inchinarea si nu mai vor sa cante !
  asta e tristul adevar
  si au facut cuiburi la amvoane si nu ai auzi decat predica, predica si iar predica !
  mi e scarba de toti pastorii si predicatorii !
  mi e sete si mi e dor nespus duoa oamenii rugaciunii si laudelor !!
  de cate ori a plecat acasa Biserica dupa ce a cantat 30 cantece cu toata sala intr o seara ?????
  Niciodata !!
  de cate ori a plecat dupa 5 cantari ??? de fiecare data !
  contabilizam si rugaciunea ???
  in serile de veghe si ruga …cate minute se sta in ruga ?? 10 ! si cate rugaciuni tot cam asa ( total o ora din 6 ( program de la 18 la 00:00)
  cate minute sa stat in predica ?… 5 ore ! trist

  da ti pastorii la o parte si lasati Biserica sa laude pe D zeu pana coboara corurile de ingeri peste noi , si sa se roage pana se deschide Cerul ! lasa ti indemnurile alea … de jumate de ora … duopa fiecare ruga

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s